Vælg en side

Kontorstol test: Vælg den bedste kontorstol

Din genvej til resultaterne:

Indholdsfortegnelse

Hvorfor er det så uhyre vigtigt at vælge den mest korrekte og dermed også den bedste kontorstol?

Rygsmerter er noget mange går rundt og kæmper med til dagligt. Er du klar over, at rygsmerter er en af de mest almindelige årsager til, at danskere går til lægen?

En undersøgelse lavet af YouGov for ThermaCare viser, at hele ni ud af ti danskere har problemer med smerter i nakke, skuldre eller ryg. Omkring halvdelen i undersøgelsen beretter, at de flere gange ugentligt må slås med disse problemer. Den slags går selvsagt ud over livskvaliteten.

Når så mange af de adspurgte er generet af muskelsmerter, er det en tendens, der både på et nationalt og internationalt plan udgør en større samfundsøkonomisk omkostning:

Omkring halvdelen af de adspurgte kunne berette, at smerterne ledte til humørsvingninger, 40 pct. kunne fortælle, at det går ud over søvnen og hver tredje fortalte, at problemerne havde konsekvenser for hvad de kunne præstere på jobbet.

Vi vil i denne artikel først bringe den egentlige kontorstol test. Derefter vil vi komme ind på en masse brugbart omkring ryggen, og om hvordan du bedst muligt undgår at overbelaste din krop.

Ergonomiske kontorstole

IOO KMD – Multifunktionel Ergonomisk Kontorstol

Denne kontorstol lever op til de absolut højeste krav du måtte have til en ergonomisk arbejdsplads:

IOO KMD forener en høj ergonomisk ydeevne med en forbilledlig støtte. Det velovervejede og gennemtænkte design gør sit til, at presset på kroppen minimeres. En siddeflade i åndbart stof og et ryglæn i elastisk net sikrer, at du kan sidde behageligt ved din arbejdsstation i flere time ad gangen.

Gennem et væld af indstillingsmuligheder, kan stolen individuelt tilpasses brugeren for bedst mulige komfort. Du kan bl.a. justere sædehøjde, ryglæn, hovedstøtte, siddeflade og armlæn. Stolen har derudover også vippefunktion, synkront vip og tilt samt synkron rygstøtte.

Vi ser denne flotte, funktionelle og ergonomiske kontorstol som en yderst fornuftig og langsigtet investering. En investering som din krop vil takke dig for i mange år ud i fremtiden.

Stolen udmærker sig desuden ved at den, på trods af sin høje kvalitet, kan købes for noget mindre end tilsvarende modeller i samme klasse.

Kontorstolen kan leveres i en lang række forskellige stel- og farvekombinationer.

Produktspecifikationer

Sædehøjde: 45,5-54,5 cm
Sædebredde: 50 cm
Sædedybde: 37,5-42 cm
Ryglænshøjde: 70-81 cm
Maks. belastning: 120 kg
Vægt: 24 kg

Gå til butik

YoGA 3D – Ergonomisk Kontorstol

YoGA 3D yder sin bruger en distingveret støtte, uden at det udelukker den fortrinlige komfort. Med et utal af indstillingsmuligheder køber du en god ergonomi. YoGA 3D er en ligeværdig konkurrent til både den verdensberømte IOO og ErgoHuman modellen. YoGA 3D besidder den samme funktionalitet blot en del billigere. Her har du en nyhed, der på vej til at blive et hit.

Modellen er fremstillet med en individuel tilpasning af nakkestøtten. Den operative 3D rygstøtte og den resterende del af ryglænet kan, selv når du sidder i stolen, let tilpasses op og ned i højden. Det avancerede 4D Armlæn i Free Flow mode uden knapper kan tilpasses både i højden, bredden og dybden, og det kan vinkles både indad og udad.

Ønsker du mere luksus, vil vi anbefale dig at kigge på den lidt dyrere YoGA 3D Pro.

Produktspecifikationer

Sædehøjde: 44-53,5 cm
Sædebredde: 52 cm
Sædedybde: 42,5-48,5 cm
Ryglænshøjde: 58 – 62,5 cm
Maks. belastning: 120 kg
Vægt: 25 kg

Materiale: Net, Læder, Stof
Funktioner: 3D ryg, 4D armlæn, Justerbar Nakkestøtte, sædedybde, vægtregulering

Gå til butik

YoGA 8 – Multi-Ergonomisk Kontorstol

Modellen fra YoGA leveres med mange justeringer og karakteregenskaber, og det leder til, at man let kommer til at forveksle den med andre kontorstole, der er adskillige tusinde kroner mere bekostelige. Skal noget fremhæves ved denne enestående model, er det hovedsageligt lændestøtten, der udmærker sig. Lændestøtten kan indstilles frem og tilbage, så det er dig selv, der suverænt beslutter, hvor trykket på lænden skal være.

YoGA 8 Multi-Ergonomisk Kontorstol Med Avanceret Lændestøtte & 4D armlæn har følgende features:

Modellens gaspatron er SGS testet, og de firedimensionale armlæn tilpasses op og ned, ligesom de kan vinkles ud og ind for på den måde, at kunne tilpasses arbejde ved tastaturet. Hertil kommer dybdejusteringen, der udmærker sig ved en bedre understøttelse af underarmen.

Kontorstolen kan tilpasses i bredden, og dens lændestøtte kan reguleres frem og tilbage for at øge eller mindske presset på lænden.

Sædet kan justeres i dybden, og justeringen af modstanden i vippefunktionen for optimal komfort og lændestøtte er forbilledlig. Den Synkrone vippefunktion sikrer, at vinklen mellem ryg og lænd altid er optimal. Ryggen kan låses i enhver tilbagelænet position, og du kan mht. polstring vælge mellem forskellige former.

Produktspecifikationer:

Sædehøjde 50-60 cm
Sædebredde 52 cm
Sædedybde 50 cm
Ryglænshøjde 58 cm
Max belastning 120 kg
Materiale: Stof eller net – alt efter hvilken model du vælger
Funktioner: Justerbart sæde, vippe funktion, armlæn (højde, bredde og rotation)
Vægt 25 kg

Læder kontorstole

ErgoHuman Læder – Multi Ergonomisk Kontorstol

Stolen er verdensberømt, og det koster kun 500 kr. mere at erhverve sig læderudgaven. Når den er så verdenskendt, skyldes det ikke mindst, at den er kendt som hørende til blandt de afgjort bedste og mest smidige kontorstole. ErgoHuman kontorstolene leveres med en mangfoldighed af justeringsmuligheder.

Lændestøtten og ryglænet kan justeres i højden, ligesom de kan låses i alle positioner. Mht. vægtreguleringen kan den indstilles, så den passer til sin brugers vægt. Nakkestøtten kan indstilles op og ned. Sædedybden kan justeres, armlænet kan reguleres i højden og i bredden ligesom det kan vinkles.

Produktspecifikationer:

Sædehøjde 45-54 cm (mulighed for højere maks. siddehøjde)
Sædebredde 50 cm
Sædedybde 44-49 cm
Ryglænshøjde 71-76 cm
Max belastning 150 kg
Materiale: Læder
Vægt 31 kg.

Supreme Executive – Chef Læder Kontorstol

Komforten sættes i højsædet med denne chikke nyhed. Stolen er beklædt med ægte læder, og stellet er fremstillet i forkromet metal, hvilket borger for en unik fremtræden. De lækre armlæn også i læder får kontorstolen til at tage sig helt fantastisk ud, og det gælder, uanset om den skal anvendes på arbejdet eller i hjemmekontoret.

Supreme Executive kan vippe, og den er udstyret med en låsemekanisme, så du kan lukke vippet i enhver tilbagelænet position. Vippet kan tilpasses brugerens vægt, og dette har en stor betydning for siddekomforten.

Produktspecifikationer:

Sædehøjde 48-55 cm
Sædebredde 51 cm
Sædedybde 51 cm
Ryglænshøjde 75 cm
Max belastning 130 kg
Materiale: Ægte læder
Funktioner: Indstilling efter vægt, synkronvip, trinløs lås i vip, højderegulering
Vægt 26 kg

Budgetvenlige kontorstole

MyChair Comfort Flex – Budgetvenlig Ergonomisk Kontorstol

Lad det være sagt med det samme. MyChair er en økonomisk kontorstol med et væld af justeringer. Du kan naturligvis tilpasse højden på kontorstolen, så den matcher både dit skrivebord og din højde. Ryggen er behagelig høj, og du opnår på den måde en god støtte. Lændestøtten kan tilpasses i højden, og det er her vigtigt, at du forsøger dig med nogle forskellige højder, indtil du har fundet ud af, hvad der føles bedst for netop din krop.

Kontorstolens vippefunktion lader sig nemt tilpasse forskellige situationer, f.eks. har du behov for at læse noget på skærmen, eller du skal tage en telefon der ringer? Modstanden i vippefunktionen kan desuden justeres, og vægtreguleringen har en betydelig indflydelse på komforten i kontorstolen.

Armlænene er en kompletterende del af stolens konstruktion og design, og de kan afpasses i højden efter ens behov.

Nakkestøtten er særdeles fleksibel, og når du læner dig tilbage, kan den justeres op og ned, så du selv beslutter, om du foretrækker støtte i nakken eller vil anvende den som hovedstøtte. En lille finesse er, at du har mulighed for at tilpasse vinklen på nakkestøtten, så den udgør den støtte, du måtte ønske.

Produktspecifikationer:

Sædehøjde 44-54 cm
Sædebredde 48 cm
Sædedybde 45 cm
Ryglænshøjde 56 cm
Max belastning 80 kg
Materiale: Stof & Net
Funktioner: Højderegulering, højdejusterbart armlæn, justerbar lændestøtte, vippefunktion
Vægt 15 kg.

Hvorfor får vi så ofte ondt i ryggen?

Årsagerne til rygsmerter er flere. Problemet kan være en manglende kropsstyrke til at kunne modstå forskellige pres på nakke, skuldre eller ryg. Ukorrekte siddestillinger, dårlige vaner når vi løfter eller andet hårdt fysisk arbejde og en stillesiddende livsstil, kan alle være væsentlige årsager til problemerne.

Ikke at vi – som de moderne mennesker vi er – er ubekendte med de førnævnte årsager. Problemet er imidlertid ofte, at vi tit hører om sunde og raske folk, der hyppigt oplever rygsmerter. Reelt set er det mennesker der slet ikke burde have disse problemer.

I mange tilfælde er der tale om mennesker, der udmærket godt ved, hvordan de skal indtage en korrekt arbejdsstilling. Mennesker der har hørt om betydningen af motion og bevægelse. Ikke desto mindre glemmer de blot alt det de ved i hverdagen.

Det stillesiddende kontorarbejde er den store skurk i dette sammenhæng. Det er ofte her, at vi finder den skyldige bag vores rygsmerter: kontorstolen. En god kontorstol kan betyde alt! Den kan udgøre en påtvunget og nødvendig støtte på grund af sin indretning.

På den måde forhindres du i at glemme, hvordan du skal praktisere dit stillesiddende arbejde. Du kan derved forhindre de mange problemer mht. skader på nakke, skuldre eller ryg i at opstå.

Hvad udmærker den bedste kontorstol?

Den bedste kontorstol er en stol med en relativ solid og fast overflade. Når det kommer til tyngdekraften, er det nemlig sådan, at din krop lettere vil kunne finde sig til rette på noget solidt, end den f.eks. vil kunne gøre det på en velpolstret hynde eller pude.

Det kan lyde mærkeligt, men sådan er det. Hvorfor er dette så vigtigt et faktum, og hvad har det at gøre med dine rygsmerter? Svaret ligger lige for: Din krop vil naturligt føle sig mere tryg og godt tilpas, hvis den kan aflæse og stole på sine omgivelser.

Blødhed er den største fare for din smertefrie stilling i forbindelse med det stillesiddende arbejde. Den bløde stol udfører sit job alt for godt. Her skal man ikke glemme det faktum, at stolen har tendens til at fremme skæve og forkerte siddestillinger, som er en nok så vigtig årsag til smerterne.

Den bløde stol skaber en ustabilitet, fordi dens bløde og usikre overflade sender et faresignal til din hjerne. Der bliver signaleret: ”Hold fast”.

Før du ved af det, vil du på det underbevidste plan fyre op under dine muskler – langt mere, end du ellers ville have gjort det. Du begynder bogstaveligt talt at “holde tilbage” i stedet for at lade tyngdekraften gøre sit arbejde på en naturlig måde.

Det er præcist derfor, at din ryg, skuldre og nakke overbelastes. Det sker som følge af, at din krop reagerer på et falsk signal fra det blødes dyb, der naturligt nok leder til, at dine muskler vil forsøge at beskytte dig.

Udtrykt på en finere måde: En blød stol tillader med andre ord ikke kroppens struktur at forbinde det rumlige forhold mellem tyngdekraften og trækstyrken i vores muskelskelet.

Din stol forårsager rygsmerter, så det virkeligt gør ondt

En kvinde berette følgende på sin blog:

For nogle måneder siden kom min mand hjem fra arbejde med sin flotte store kontorstol. Virksomheden han arbejder for, var flyttet over i en ny bygning, og nu man var i gang med de store ændringer, havde man flottet sig med, at alle medarbejdere fik nye kontorstole. Medarbejderne fik at vide, at de kunne tage deres gamle stol med hjem, hvis de ønskede dette. Min mand troede, at jeg måske ville have den, fordi min nuværende kontorstol er en gammel, simpel træstol, som han i sin tid hentede i den lokale genbrugsbutik, inden vi blev gift.

Dette er præcist her, hvor min fortælling ender som en gyser

Kontorstolen fremstod i det hele taget som et ”handy-dandy” møbel, der ifølge min mand ikke havde kostet firmaet mange penge. Imidlertid gik der ikke lang tid, før jeg begyndte at mærke en intens smerte og spænding i mine skuldre og nakke. Det må være min BH tænkte jeg. Og selvom jeg er fysioterapeut og med andre ord en “ekspert” i noget, der har med arbejdsstillinger at gøre, kunne jeg ikke forestille mig, at denne lækre stol kun foranledige, at jeg sad forkert.

Stolen han bragte hjem, var rar. Den havde et polstret sæde og ryg, lændebøjle, armlæn, og den kunne justeres op og ned til forskellige højder. Den kunne spinne og rulle rundt. Ingen tvivl om, at denne stol sammenlignet med gamle ridsede stol lignede en opgradering. Jeg flyttede den på plads foran mit skrivebord og nød den siddende i al dens charmante pragt.

Rygsmerterne blev værre

Efter at jeg havde brugt stolen i en 2 til 3 uger endte det med, at jeg hver aften måtte tigge min mand om at give mig en nakkemassage. Smerterne i nakkehvirvlerne og nakkemusklerne var efterhånden blevet så intense, at jeg næsten følte det som, at jeg hvad øjeblik det kunne være ville bryde ud i gråd. Jeg måtte igen og igen bede om min mands hjælpende og masserende hånd. Men alligevel udviklede jeg knuder i nakken på størrelsen med en klitrække ved Vesterhavet. Og for hver dag, der gik, blev det blot værre. Alligevel kunne jeg ikke i min vildeste fantasi få mig til at sige, hvad årsagen til hele miseren var.

Jeg vidste det jo godt til sidst! Ved brug af udelukkelsesmetoden stod der kun en synder tilbage i denne ”før og efter” nakkesmerternes forestilling. Jeg fandt efterhånden ud af, hvad det præcist var der forårsagede mine problemer.

Den rigtige kontorstol

Endelig en morgen gik jeg ind på kontoret og tog den store beslutning. Det her med brugte og slidte møbler er ikke altid en god ide, når det kommer til kontorstole. Min mand fortalte mig, at stolen var over 15 år gammel, og at firmaet af den grund mente, at stolene man forærede væk, havde aftjent sin værnepligt.

Jeg gik på nettet og fandt en dyr kontorstol, der lovede både komfort, korrekte siddestillinger og i det hele taget en ergonomi, der ikke vil forårsage problemer med smerter i ryg, nakke og skuldre!
Den købte jeg så, og i dag er mine problemer med nakkesmerter lindret. Ikke mindst fordi jeg også satte mig grundigt ind i, hvordan stolen skulle anvendes.

Hvad mennesker skaber…

Endnu en gang må vi sande, at den “menneskeskabte” version af det moderne liv står i vejen for at komme tilbage til det grundlæggende. Vores kroppe er designet til at lade tyngdekraften gøre sit arbejde. Og når vi tillader tyngdekraften at gøre dette, er det skelettets opgave at skabe en tilsyneladende lethed mht. kropsholdingen. Stående eller siddende bliver ikke en opgave eller noget, vi skal huske at gøre. Det er indbygget på det ubevidste plan – altså lige indtil vi lægger en stor blød pude ind i et sæde under de ædlere dele.

Den solide overflade til trods

Kontorstole skal ikke gøres bløde eller fyldes op med puder. Men det er ikke hele historien, når det kommer til skulder-, nakke og rygsmerter forbundet med stillesiddende arbejde.

En ting er brugte kontorstole, som kvinden fortalte om, en anden er at mange billige stole ikke kan levere den rigtige ergonomiske siddestilling. Alligevel er det billige indkøb en af de mest almindelige fejl, folk begår, når de skal erhverve sig en kontorstol. Man overser helt, at der ikke er en god økonomi i dette på lang sigt. Dette skal ses i betragtning af, hvor vigtigt en ergonomisk stol af god kvalitet er for ens arbejde.

Men at købe en god og dyr kontorstol er ikke alt. En stol kan være nok så ergonomisk korrekt; den har imidlertid kun ringe værdi, hvis du ikke anvender den korrekt.

Sådan gør du…

For at placere sig selv korrekt i kontorstolen og undgå ryg-, skulder og nakkesmerter, skal du først justere højden, rygpositionen og hældningen for at sikre, at ryggen er godt understøttet. Du skal sidde med bagdelen trykket mod bagsiden af din stol, din nedre ryg skal være let buet og godt polstret og dine knæ skal placeres lidt lavere end dine hofter. Ideelt set skal dine fødder være flade på gulvet – eller du kan bruge en fodstøtte, hvis du finder det mere behageligt.

Dine håndled og underarme bør ikke vippe op eller ned – men i stedet være lige ud foran dig – hvilket hjælper med at forhindre gentagne belastningsskader. Og din skærm skal være en armlængde væk, med skærmens centrum på øjenhøjde, hvilket hjælper med at forhindre nakkesmerter. Dit tastatur skal være placeret, så du kan hvile dine håndled, når du ikke rent faktisk skriver, og musen skal være så tæt på som muligt.

Juster armlænet på din kontorstol, så den løfter dine arme meget lidt op på skuldrene. Dette vil tage nogle af belastningen væk fra din øvre rygsøjle og skuldre, samt hjælpe med at forhindre skæve stillinger. Endelig skal du kunne flytte rundt og tage så mange korte pauser som muligt, så dine muskler får en chance for at slappe af fra tid til anden.

Køb brugt…

Den gode kontorstol er dyr, men pengene er givet godt ud, når man ved hvilke fysiologiske problemer, der opstår med stolen, der ikke lever op til nogle grundlæggende krav. Måske er du studerende eller også er du lige startet som selvstændig. Her er der en del, der taler for at minimere sine omkostninger – selv her er der dog en løsning, for det kan være en ganske god ide at købe en brugt kontorstol af et godt mærke. Dette er i alle tilfælde en del bedre end at købe den nye billige kontorstol af en dårligere kvalitet. Kontorstole af god kvalitet har en levetid på mange år, så finder du den helt rigtige stol, kan du fortsat sidde bedre i den brugte stol en del år ud i fremtiden.